Hantera dokumentfiler

Innehåll:

Filer laddas enklast upp i samband med att du redigerar ett innehåll.

Ska du ladda upp stora filer, använd vår externa filserver genom funktionen Ladda upp filer under Meny i toppbården, i stället för nedanstående metod.

Ladda upp och länka till en fil

Det enklaste sättet att bifoga en fil (pdf, Word-dokument eller motsvarande) i en artikel, en nyhet eller en puff, är att först skriva och markera filen blivande länktext och därefter klicka på länkknappen i verktygsfältet. Dialogen Länk öppnas:

Länkdialogen

1. Välj nu fliken Ladda upp
  2. Ladda upp önskad fil
  3. Välj gärna lämplig ikon från Länkstil – om fillänken ligger i eget stycke/egen rad – eller se till att länktexten innehåller information om filens filtyp
  4. Om filen är i pdf-format och om du valt en pdf-ikon, kan du ange uppläsningspråk i Dokumentläsning

Nu visas länken till filen. Den fil du laddat upp lagras i innehållet. Du kan se den genom att öppna artikeln i Struktur eller i Innehåll och välja fliken Filer.

Det går också bra att bifoga en fil via artikelformulärets flik Filer och knappen Bifoga fil längst ned. Gör du det skapar du en länk till filen enligt anvisningarna i nästa stycke.

Länka till befintlig fil

Du kan länka till redan uppladdade filer, gör då så här:

1. Markera länktexten, klicka på länkknappen
  2. Klicka på knappen Välj från Infoglue
  3. Välj fliken Länk till intern fil och sedan fliken Bläddra bland innehåll
  4. Markera önskad fil och klicka Använd markerad
  5. Tillbaka i länkdialogen: Välj rätt filikon i Länkstil och ange eventuellt språk i Dokumentläsning om du vill att filen ska kunna lyssnas på

Uppdatera filer

Att uppdatera bilagor fungerar på samma sätt som att uppdatera bilder. Se Byta bild eller fil.

Ordning och reda

För att kunna hålla ordning på webbplatsens alla filer, bör du tänka igenom hur de ska lagras för att kunna hittas. IG-standard är att anropade filer alltid lagras ihop med den artikel där de exponeras. Problem uppstår dock när samma bilaga ska exponeras på flera ställen. Hur hittar du då originalet?

Om detta blir ett problem kan WPA skapa en filbank (eller flera)!

Lyssningsbara PDF-filer

Pdf-bilagor uppladdade till IG är lyssningsbara. Om du väljer rätt språk i länkdialogens Dokumentläsning, så kommer en lyssningsikon att visa sig bredvid bilagelänken och besökaren kan få Lyssna att läsa upp filens text. En förutsättning är att du också valt in pdf-ikonen.

• Tänk på att pdf-er som är inskannade inte går att lyssna på!
  • Tänk också på att både filtyps- och lyssna-ikonerna tar plats och därför passar bäst när du exponerat länken i eget stycke eller i en listpost!